معرفی تلویزیون های 4k
امروزه اصطلاح تلویزیون های 4k زیاد در بین تلویزیون ها به کار برده می شود که در این مقاله قصد داریم در رابطه با این نوع تلویزیون ها، مطالبی را بیان کنیم و در آخر به این سوال پاسخ دهیم که آیا تلویزیون های 4k را بخریم یا نه ؟
4K چیست؟
کیفیت تصاویر در تلویزیون های مختلف را رزولوشن آن ها مشخص می کند. در این بین، کیفیت تصاویر تلویزیون های گذشته به SD، HD، FULL HD و . . . تقسیم بندی می شدند که هر کدام از آن ها، یک انقلاب را در کیفیت تصاویر به وجود آوردند و از مورد قبلی خود، بسیار بهتر بودند. ساده ترین و ابتدایی ترین عامل تشخیص کیفیت تصویر، رزولوشن است که بیان کننده تعداد پیکسل های موجود در یک نمایشگر دو بعدی ( عمودی - افقی ) است. پیکسل های کوچک در کنار هم قرار می گیرند و تصویر کلی را می سازند. در واقع همین پیکسل ها، کوچک ترین المان قابل نمایش در تصویر هستند. اصطلاح 4k تنها برای تلویزیون ها به کار برده نمی شود و در فناوری های دیگری همچون دوربین، موبایل هوشمند، تبلت و مانیتور و . . . نیز کاربرد دارد. در واقع هر جا سخن از صفحه نمایش به میان باشد این فناوری می تواند در آن به کار برده شود. اما شرکت های بزرگ تولید کننده ی تلویزیون هم چون سونی، سامسونگ و . . . در حال حاضر به دنبال توسعه این فناوری در تلویزیون ها و تولید مدل های جدید از آن ها هستند.
در تعریف کیفیت رزولوشن 4k، جالب است بدانید که یکی ازعلت های نام گذاری 4k این است که کیفیت و وضوح تصاویر در آن تقریبا 4 برابر تلویزیون های FULL HD است. تلویزیون های اچ دی دارای رزولوشنی برابر با 1920 در 1080 هستند در حالی که این عدد برای تلویزیون های 4k، ه 4096 در 2160 پیکسل می رسد. به این ترتیب تلویزیون های 4K تصاویری با کیفیتی را با 8.3 میلیون پیکسل نمایش می دهند که چهار برابر رزولوشن 1080 پیکسلی تلویزیون های اچ دی است.
هر چه پیکسل تصاویر بیشتر باشد، جزئیات بیشتری از تصاویر در صفحه ی نمایش، نشان داده می شود. این یعنی هر چه تعداد پیکسل بیشتر باشد، تشخیص آن ها از فاصله ی کمتر، غیر ممکن خواهد بود. البته تلویزیون هایی را می توان با این درجه کیفیت ساخت که سایز آن ها بالاتر از 50 اینچ باشد زیرا کیفیت تصاویر در سایز های کوچک تر، کم تر می شود.
مقرون به صرفه بودن
تلویزیون های 4K، دارای قیمت بسیار بالاتری نسبت به دیگر تلویزیون های موجود در بازار هستند به طوری که امکان دارد یک تلویزیون 4K اختلاف قیمتی در حدود یک میلیون تومان با تلویزیون های هم رده خود ولی با درجه کیفیت کمتر داشته باشد. با این وجود، برند های مختلف، این تکنولوژی را در تلویزیون های خود به کار برده اند که به این ترتیب با توسعه ی این فناوری، قیمت آن ها مقرون به صرفه تر شده است.
نسل آینده تلویزیون
تلویزیون های 4K بر خلاف تلویزیون های سه بعدی، جایگاه خود را از دست نداده اند زیرا در یک صفحه ی نمایش کوچک، تصاویر با کیفیت بسیار خوبی را ارائه می دهند هر چند که همانند تلویزیون های سه بعدی و یا تلویزیون های خمیده، خاص نیستند. اما در هر صورت این تلویزیون ها در حال توسعه هستند و در سال های آینده روند بهبود این تلویزیون ها را بهتر می توان دید و از قابلیت های آن ها بیشتر بهره برد. به این ترتیب می توان گفت، تلویزیون های 4K می تواند نسل آینده ی تلویزیون ها باشد.
آیا تلویزیون های 4K را بخریم یا نه؟
تلویزیون های 4K امروزه در بازار به وفور پیدا می شوند و همان طور که گفته شد به رغم تلویزیون های سه بعدی، خاص و کم پسند نیستند و بدون استفاده از عینک می توان تصاویر با کیفیت بالا را دید و از تمام امکانات آن ها بهره مند شد. وضوح تصاویر در تلویزیون های 4K ، 4 برابر تلویزیون های فول اچ دی است. اما دلایلی برای خرید و یا عدم خرید تلویزیون های 4K وجود دارد که ما در این بخش قصد داریم آن ها را بیان کنیم تا اگر شما قصد خرید تلویزیون جدیدی را دارید با دید بازتری نسبت به تلویزیون های 4K، آن ها را برای خرید انتخاب کنید و یا این که تلویزیون های دیگری را خریداری کنید :
دلایلی برای خرید تلویزیون های 4K
ابتدا 4 دلیل را برای خرید این تلویزیون ها بیان می کنیم :
- زیبایی : زیبایی تلویزیون های 4K بی نظیر است. زیبایی تلویزیون های 4K را نمی توانید با سرچ در اینترنت و مشاهده ی تصاویر آن ها در سایت های مختلف، در یابید. اگر می خواهید زیبایی این تلویزیون ها و کیفیت و وضوح تصاویر در آن ها را شاهد باشید، باید آن ها را از نزدیک ببینید تا درک کنید. جهشی که در تلویزیون های 4K رخ داد به اندازه ی جهشی که از تلویزیون های اس دی به اچ دی رخ داد نیست اما با دیدن تصاویر در تلویزیون 4K هیپنوتیزم خواهید شد. جزئیات تصاویر در تلویزیون های 4K بسیار بیشتر از تلویزیون های اچ دی نمایش داده می شود. اگر به دنبال خرید یک تلویزیون زیبا هستید، تلویزیون های 4K بهترین انتخاب است.
- کاهش قیمت ها : تلویزیون های 4K بار در حدود 6 سال قبل رو نمایی شدند و در آن زمان قیمت بسیار بالایی داشتند اما با گذشته زمان و پیشرفت علم، فناوری هایی در این تلویزیون ها به کار برده شد که قیمت این تلویزیون ها را بسیار پایین اورده است و فقط تلویزیون های مدل خمیده و یا با نمایشگر OLED آن ها، قیمت بیشتری دارند. علاوه بر این، رقابت بین شرکت های سازنده باعث شده قیمت این تلویزیون ها در برخی از مدل ها به کمتر از 1000 دلار کاهش پیدا کند.
- افزایش برنامه ها نسبت به قبل : محتواهایی که برای تلویزیون های 4K مناسب است، در ابتدا بسیار کم پیدا بودند اما با گذشت زمان به تعداد این محتواها اضافه شد و در حال حاضر برنامه ها و محتواهای 4K زیادی وجود دارد که با استفاده از تلویزیون های 4K می توان از آن ها لذت برد. شایان ذکر است که اخیرا گوشی های تلفن های همراهی نیز تولید شده اند که می توانند تصاویری را با کیفیت 4K فیلم برداری کنند. سامسونگ گلکسی S5 و سونی اکسپریا Z3 نمونه ای از این تلفن های همراه است. هم چنین تصاویر فیلم برداری شده در جام جهانی 2014 برزیل نیز با کیفیت 4K است.
- قابلیت نمایش فناوری های پایین تر : در تلویزیون های با کیفیت 4K این قابلیت وجود دارد که محتواهایی که برای تلویزیون های مدل پایین تر ساخته شده اند نیز قابل مشاهده هستند. این تلویزیون ها، میتوانند فرمتهای معمول اچ دی را به سطح کیفیت اولترا اچ دی نزدیک کنند.
دلایلی برای عدم خرید تلویزیونهای 4K
اما دلایلی وجود دارد که انتخاب تلویزیون های 4K را برای خرید، با شک و تردید رو به رو کرده است که عبارتند از :
- نبود محتوای برنامه های کافی : درست است که محتواهای زیادی برای تلویزیون های 4K ساخته شده است و این روند رو به افزایش است اما هنوز هم محتوا به فراوانی محتواهای دیگر تلویزیون ها نیست و هیچ شبکه ی تلویزیونی ای تصاویر خود را با وضوح 4K پخش نمی کند. نبود محتوا به علاوه، بزرگترین مانع سر راه شرکت های سازنده تلویزیون های 4K اولترا اچ دی است. این در واقع همان اتفاقی است که برای تلویزیون های سه بعدی افتاده است و امکان این وجود دارد که سرنوشت تلویزیون های 4K به مانند تلویزیون های سه بعدی شود.
- دشواری تشخیص تفاوت 4K و اچ دی در تلویزیون های کوچک : همانطور که در بالا اشاره شد، سایز های مناسب برای تلویزیون های 4K بالاتر از 50 اینچ است و برای تلویزیون های با سایز های کوچک تر، تصاویر با این وضوح و کیفیت ارائه نمی شود. به همین دلیل است که تشخیص تفاوت تصاویر بین تلویزیون های 4K و تلویزیون های اچ دی در سایز های کوچک، چندان آسان نیست و در واقع تفاوت چندانی با هم ندارند. لذا برای بهره مندی از تصاویر با کیفیت 4K باید به دنبال تلویزیون های بزرگ تر 4K باشید که این مورد موجب بالا رفتن قیمت ها می شود.
- تداوم کاهش قیمت ها : تلویزیون های 4K قیمت بسیار بالایی دارند ولی این قیمت ها در حال کاهش است و در سال های آینده تکنولوژی هایی که در آن ها به کار برده خواهد شد، قیمت تلویزیون های 4K را کاهش خواهد داد و این روند هم اکنون نیز در ارائه محصولات جدید با قیمت کم تر، قابل مشاهده است. شاید بهتر باشد که کمی صبر کنید که هم قیمت ها پایین تر بیاید و هم محتوا و برنامه های بیشتری برای آنها عرضه شود.
- طول عمر و منسوخ شدن : با این که فناوری 4K تغییرات قابل ملاحظه ای را در کیفیت تصاویر به وجود آورده اند اما باید بدانید که صفحات نمایشی با کیفیت 8K در برخی از نمایشگاه ها رونمایی شده است که این مورد امکان گوشه گیر کردن تلویزیون های با کیفیت 4K را افزایش می دهد. احتمال این دارد که فناوری 4K به جای این که جایگزین تلویزیون های اچ دی باشند، محو گردند و در نتیجه تلویزیون های 4K یک وسیله ی بی مصرف اطلاق خواهد شد. این می تواند دلیل دیگری برای نخریدن تلویزیون های 4K باشد.